Nieuw Bouwbesluit: “We mogen weer een beetje volwassen zijn!”

2015-06-19 14:10:01

Nieuw Bouwbesluit: “We mogen weer een beetje volwassen zijn!”

 

Per 1 april tradt het nieuwe Bouwbesluit 2012 in werking, en als architect zit je dan op het puntje van je stoel. Gaan we nog verder beperkt worden in onze creativiteit of gaan er regels verdwijnen? Soms denk ik wel eens dat de creativiteit van architecten louter nog bepaald wordt door hoe inventief ze omgaan met regels zoals Bouwbesluit, maar ook bestemmingsplannen, bouwvoorschriften en welstandnota’s (zie hiervoor mijn artikel in FONK #24 op mijn blogfolio).

Ik trap direct maar even af met een klein feestje, de verplichting van een meterkast in de woning komt te vervallen. Nu was die verplichting niet het ergste, maar het met buisjes en knopjes volgepropte hokje moest binnen drie meter van de voordeur geplaatst worden! De nutsbedrijven zullen vast nog wat te zeggen willen hebben, maar met de gedachte alleen al kijk ik uit naar mijn eerstvolgende woningontwerp, of sterker, ik pak vanavond nog een gerealiseerde woningplattegrond en laat mijzelf verassen. Nu zal een elektriciteitsmeter ergens bovenin de nok niet praktisch zijn, maar het mag wel!

De verplichting van afsluitbaarheid van bad- en toiletruimte vervalt. Een toilet of bad mag je dus plaatsen waar je wilt. Voor mensen die een loft willen indelen schept dit nog meer mogelijkheden voor een ‘open space’, even de privacy buiten beschouwing gelaten. Twijfelde u weleens over het wel of niet sluiten van de toiletdeur dan hoeft dat niet meer, u mag namelijk de deur weglaten.

Een wenteltrap mag weer als hoofdtrap gebruikt worden. Stel je voor, dagelijks een 270 graden view van je mooie woonkamer en daarna eventjes gedesoriënteerd. Traplopen wordt weer emotie.

Een van de meest bijzondere wijzigingen vind ik het vervallen van de buitendeur als spuivoorziening. Dus even tijdelijk de buitendeur open zetten om de nare luchtjes uit de woning te krijgen is uit den boze. Maar wie doet dat tegenwoordig nog, voordat je het weet is je woning tot op de wanden gestript. Dit is zonder gekheid ook echt de aanleiding geweest voor de wijziging, en zegt eigenlijk meer over de maatschappij waarin we leven dan over hoe we ons huis willen gebruiken.

Als het nou gaat om een toilet die je wel of niet afsluit of de plek van een elektriciteitsmeter, we zijn toch zeker volwassen genoeg om er zelf iets van te vinden.

Twitter Google Digg Reddit LinkedIn