herbestemming Schuttevaerkade 80 Zwolle

2016-01-02 13:30:26

De potentie van leegstand

Als de jas niet meer past, dan zoeken we gewoon een andere. Twee met grindbeton beklede ‘vleugels’ van verschillende afmeting, haaks op elkaar geplaatst en gekoppeld door een blauw scharnier, markeren de hoek Schuttevaerkade-Govert Flinckstraat. Ondanks een grote parasiet van donker glas die het gebouw heeft aangetast, heeft het pand meerdere gebruikers overleefd.

In de blauwe spil van het gebouw hoor je de gesprekken van de mensen via de verdiepingen over en weer gaan, langs de doorlopende puien die losstaan van de vloeren. Zo lijkt deze tussenruimte te zweven. Het staat in schril contrast met de horizontale lange vleugels die de Schuttevaerkade en Govert Flinckstraat begeleiden. Op twee verdiepingen zijn geen mensen te bekennen, alleen een verlaten labyrint van kleine ruimtes, als nalatenschap van de vorige gebruiker. Een stukje “nieuwe leegte”, ontstaan door het verhuizen van de vorige gebruiker naar een jas die beter past.

Geregisseerde onvoorspelbaarheid

Een gebouw kan ruimte bieden aan één gebruiker, maar het wordt veel interessanter met meerdere gebruikers onder één dak. We gaan even uit van een tabula rasa zodat alle ‘vleugelverdiepingen’ opnieuw ingevuld kunnen worden. Op de derde verdieping bevindt zich de eerste grote open ruimte, een multiculturele gebedsplaats. Op zondag wordt de ruimte ingericht als kerk, het altaar wordt de ruimte ingereden en samen met de andere objecten klaargezet voor de liturgische handelingen. De dag ervoor heeft de Joodse gemeenschap hier de Sabbat gevierd. Na het vrijdagsgebed van de moslims mag de ruimte weer betreden worden met schoenen. De tijdelijke gebedsnis, georiënteerd op Mekka, is op zaterdag ook niet meer aanwezig. De organisatie van de gebedsplaats is wel gebaseerd op tolerantie en wederzijds respect, maar het kan.

Op de tweede verdieping bevindt zich aan de Schuttevaerkade het hotel met 11 kamers (twee types). De centrale hal is de lounge met ontvangst. Gasten komen hier via de lift boven. De andere vleugel op deze verdieping is ingericht als bibliotheek met een relaxruimte. Op de eerste verdieping bevindt zich een spa met massageruimtes, zonnebanken en een beautysalon. De andere vleugel biedt onderdak aan naschoolse opvang en een mediatheek.

Op de begane grond in de glazen ‘parasiet’ zit een geweldig restaurant, ook voor de hotelgasten. Verder is hier een dansschool gehuisvest, deze ruimte wordt buiten de dansuren ook verhuurd voor indoor sportactiviteiten.

Twitter Google Digg Reddit LinkedIn